Виртуална историческа разходка в РИМ – Шумен

Горди сме от дръзката стъпка, която предприеха Регионален исторически музей – Шумен, а именно да комбинират историята на България, с най-новите технологии за виртуална реалност. Резултатът е повече от добър. До края 2017 година, всеки посетител на музея може да има удоволствието да се потопи в атмосферата на първата българска столица – Плиска по времето на Хан Омуртаг – а през 2018 година, зоната за виртуална реалност ще бъде изместена в Национален Исторически Археологически Резерват Плиска.

Посетителите, потопили се във виртуалната историческа разходка, остават повече от впечатлени. Имат възможността да се разходят из залите на музея и да прочетат подробна информация за определени експонати. Придобиват пълна представа за мащабите на строителството по времето на Хан Омуртаг. В 3D симулираната среда, има различни ефекти, подобряващи качеството на изживяването. Кулминацията на приложението е близка среща с холограма на българския владетел, който изрича своите мъдри слова „…Човек и добре да живее, друг се ражда…“.

За нас беше удоволствие да опознаем още по-добре родната ни история и да вникнем в детайли, които ни изумиха.

Няколко статии на местните медии от официалното откриване на зоната за Виртуална историческа разходка:

Радио Шумен – Виртуална среща с хан Омуртаг

Радио Фокус – Шуменският музей вече предлага виртуална разходка из залите на музея, в Омуртаговия дворец в Плиска и среща със самия владетел

Радио Дарик – Виртуална реалност в Шуменския музей

Телевизия Шумен – Виртуална реалност в Шуменския музей

CityBuild.bg – ДЕМОНСТРИРАТ ПЪРВАТА В БЪЛГАРИЯ ИНСТАЛАЦИЯ ЗА „ВИРТУАЛНА ИСТОРИЧЕСКА РАЗХОДКА“